Om RÆSON

RÆSON er det totalt uafhængige magasin om dansk og international politik – skrevet af eksperter, journalister og politikere. På nettet siden 2002 og i 2007 lanceret som et trykt blad, der idag udkommer 4 gange om året og forhandles i kiosker over hele landet. I 2019 har antallet af betalende abonnenter sat rekord. Enhver artikel er alene udtryk for skribentens holdninger.

RÆSON drives i dag (2019) af et lille hold af deltidsansatte medarbejdere og et stort netværk af freelancere og frivillige. Hvis du vil bidrage til RÆSON, kan du altid sende os en uopfordret ansøgning på: redaktionen@raeson.dk. Magasinet modtager ikke – og har aldrig modtaget – nogen form for offentlig støtte. Læs mere om hvordan du bliver en del af RÆSON.

ANMELDERNE SKRIVER:
– “Wow! […] Her er et politisk kvalitetsmagasin, man bare må have i hænderne […] Vi taler om et magasin fyldt med indsigtsfulde artikler om tendenser i dansk og international politik, der går i dybden og giver perspektiv på udviklingen. Kort sagt det tætteste, man kan komme på Newsweek, Time og Foreign Policy. Og så trækker det bestemt ikke ned, at det er et nonprofitprojekt, som er uafhængigt af økonomiske og politiske interesser” – Politiken om RÆSONs trykte udgave

– “Det er en fornøjelse at læse samtlige 14 bidrag i denne bog” – Pernille Bramming, Weekendavisen om RÆSON-bogen “Mellemøstens Nye Verden” (2013)

– “En af de bedste og mest grundige aktuelle globale analyser […] bør anskaffes i de fleste biblioteker, der ønsker aktuel litteratur” – Dansk BiblioteksCenter om “Verdens Magter” (2014)

I CHEFREDAKTIONEN BL.A:
Jakob Kromann (f. 1992) er ansv. chefredaktør. Uddannet cand.scient.pol. Han har bl.a. været i praktik på den danske ambassade i Riga og været aktiv i Venstres Ungdom som bl.a. udenrigs- og forsvarsordfører. Mail: jk@raeson.dk

David Rischel (f. 1994) er redaktionschef. BA (hons.) i geografi fra Oxford University samt Msc. i politisk teori ved London School of Economics. Mail: david.rischel@raeson.dk

Sarina Lohmann (f. 1996) er arrangementschef og medlem af RÆSONs chefredaktion. Studerer statskundskab på Københavns Universitet. Mail: sarina.lohmann@raeson.dk

Clement Behrendt Kjersgaard (f. 1975) er magasinets grundlægger og udgiver. MA i Filosofi, Politik og Økonomi (PPE) fra Universitetet i Oxford, siden 2004 studievært, redaktør m.v. ved Danmarks Radio, tillige foredragsholder og kommentator. Siden 2012 leder af Vidensfestival, som han grundlagde (festivalen drives i regi af RÆSON). Website: www.kjersgaard.com. Mail: clement@raeson.dk

En liste over alle nuværende og tidligere medarbejdere er under udarbejdelse og findes her

TIDSLINJE RÆSON 2002-2018:
2002: Magasinet blev lanceret 28. oktober 2002 som et netmagasin på denne adresse [www.raeson.dk]. Bag projektet stod Clement Behrendt Kjersgaard og Henrik Østergaard Breitenbauch (i dag leder af Dansk Institut for Militære Studier ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet), der havde samlet et panel af bidragydere som talte politikere, eksperter og kommentatorer. Netmagasinet er udkommet siden. Den første artikel fra 28/10 2002 var af fhv. udenrigsminister Mogens Lykketoft og bar titlen: Keep Your Eyes Wide Open. RÆSON indledte tidligt et samarbejde med “Nyhedsradioen”, der bringer en række af bladets interviews.

2003: En række artikler og interviews om opløbet til Irakkrigen samles i antologien “USA-Europa – fjender i fællesskab?” (2003)

2004: RÆSON dækker uge for uge det amerikanske præsidentvalg med rundbordsdiskussioner mellem 4 USA-eksperter: Niels Bjerre-Poulsen, Peter Kurrild-Klitgaard, Jørgen Dragsdahl og David Gress; forkortede versioner af rundbordsdiskussionerne bringes af Berlingske Tidende.

2005: De fire USA-eksperter skriver bogen “Bushs Amerika” (2005) der har forord af Uffe Ellemann-Jensen og Svend Auken. Om bogen skriver Kristeligt Dagblad: “Indeholder noget af det bedste, der er skrevet om USA på dansk”.

2007: I januar udgiver RÆSON sit første trykte nummer – RÆSON1, bl.a. med et udenrigspolitisk manifest fra henholdsvis Søren Pind (V) og Mogens Lykketoft (S). I December udkommer RÆSON2 med et stort tema om dansk politik efter folketingsvalget måneden forinden.

2008: I maj udkommer RÆSON3. I september afholder RÆSON sin første halvårlige konference for DJØF, forbeholdt forbundets medlemmer, under titlen: Hvem er vores fjender? I efteråret dækker RÆSON igen det amerikanske præsidentvalg (serien bringes igen i Berlingske Tidende). I november udkommer RÆSON4 med bl.a. et 9-artikler-stort tema om finanskrisen samt et tema den nye amerikanske præsident. På forsiden spørger RÆSON: Forandring Vi Kan Tro På?

2009: I maj udkommer RÆSON5. I september lancerer RÆSON et nyt elektronisk ugemagasin, der udkommer hver onsdag i den politiske højsæson – 24 gange om året – og er ganske gratis (det stopper i efteråret 2010, som et led i relanceringen af websitet). 15. oktober samler RÆSON en række udvalgte artikler fra de fem trykte numre i bogen “Velkommen til Opbruddet” (2009). I november udkommer RÆSON6 og samme måned afholder magasinet for første gang en Årsdag Om Politik og Medier med deltagelse af flere end 20 store navne fra politik og presse; arrangementet er åbent for offentligheden.

2010:
– Et nyt design for websitet lanceres
– Arrangementer: RÆSON afholder sine første arrangementer i en ny serie med DJØF Studerende, hvor Clement Kjersgaard og de studerende på en række uddannelsesinstitutioner krydsforhører markante personer; den første er Margrethe Vestager (15/5 i Århus), nr.2 er Søren Pind (21/4 i København)
– I Maj har RÆSON premiere på nye faste Læsermøder, som er gratis for vores abonnenter
– I Juli afholder RÆSON sit første højskolekursus i samarbejde med Testrup Højskole. I Oktober afholder RÆSON og Skolerne i Oure for første gang en Politisk Inspirationsdag.
– 22. november har RÆSON premiere på en ny serie Aftenmøder: de medvirkende ved premieren er Christian Nissen, Carsten Koch og Dennis Kristensen, med Clement Kjersgaard som ordstyrer.
– Udgivelser: I Maj udkommer RÆSON7 (“Kan verden redde verden?”) og 22. november udkommer RÆSON8 (“Har USA forladt Obama?”)
– RÆSON udgiver bogen “Helle eller Løkke?”

2011:
– Udgivelser: RÆSON udgiver RÆSON9, RÆSON10 og bogen “Arabisk Forår: Baggrund og konsekvenser” (2011)
– Udvalgte arrangementer: RÆSON afholder Højskolekursus med Testrup

2012:
– Januar: RÆSON lancerer VIDENSFESTIVAL i samarbejde med DM og Den Sorte Diamant
– Juni: RÆSON afholder højskolekursus med Rødding
– August: RÆSON afholder højskolekursus med Testrup
– August-September: RÆSON afholder en serie af studiestartarrangementer med DJØF Studerende
– September: RÆSON afholder endagskonference med Ørestad Gymnasium
– September: RÆSON indleder arrangementsserien “Fredag Klokken 5”
– Oktober: RÆSON indleder en ny fast arrangementsserie, RÆSONS ÅRSDAG
– Oktober: RÆSON afholder konference om amerikansk politik med skolerne i Oure
– Udgivelser: RÆSON udgiver RÆSON11, særnummeret RÆSON+ og RÆSON12

2013:
– Januar: RÆSON afholder den anden VIDENSFESTIVAL i samarbejde med DM og Den Sorte Diamant
– RÆSON udgiver en enkelt udgave af “RÆSON Kompakt”
– RÆSONs trykte udgave relanceres fra og med RÆSON13: bladet går fra 2 til 4 årlige udgaver, og reducerer samtidig format og sideantal
– RÆSON udgiver bogen “Mellemøstens Nye Verden” (2013)
– RÆSON og Rødding Højskole afholder Røddingdøgnet
– Med Rysensteen Gymnasium afholder RÆSON igen “Global Citizenship”-dagen

2014:
– Januar: RÆSON afholder den tredje VIDENSFESTIVAL i samarbejde med DM og Den Sorte Diamant
– RÆSON og Rødding Højskole afholder for første gang “Folket og magten” samt Røddingdøgnet
– Med Rysensteen Gymnasium afholder RÆSON igen “Global Citizenship”-dagen
– Med Ribe Gymnasium afholder RÆSON en heldagskonference om politik
– November-december: RÆSON udgiver tre bøger over 2 måneder: “Mellemøsten i Krig”, “Verdens Magter” og “Kina og verden”
– RÆSON udgiver ebogen “Man burde bygge…”

2015:
– RÆSON afholder den fjerde VIDENSFESTIVAL i samarbejde med DM og Den Sorte Diamant
– RÆSON og Rødding Højskole afholder “Folket og magten” samt Røddingdøgnet
– Med Rysensteen Gymnasium afholder RÆSON igen “Global Citizenship”-dagen

2016:
– RÆSON afholder den femte VIDENSFESTIVAL i samarbejde med DM og Den Sorte Diamant
– RÆSON og Rødding Højskole afholder “Folket og magten”
– RÆSON udgiver bogen “Verden på flugt”
– RÆSON udgiver bogen “Itu”
– Med Rysensteen Gymnasium afholder RÆSON igen “Global Citizenship”-dagen

2017:
– RÆSON afholder den femte VIDENSFESTIVAL i samarbejde med DM og Den Sorte Diamant
– RÆSON er for første gang på Historiske Dage
– RÆSON og Rødding Højskole afholder “Folket og magten”
– Med Rysensteen Gymnasium afholder RÆSON igen “Global Citizenship”-dagen
– RÆSON udgiver en opdateret udgave af “Verdens Magter” (der første gang udkom i 2014)

2018:
– Marts: RÆSON afholder den syvende VIDENSFESTIVAL i samarbejde med DM og Den Sorte Diamant – i 2019 flyttes arrangementet til Musikkonservatoriets Koncertsal
– RÆSON er for anden gang på Historiske Dage
– RÆSON lancerer arrangementserien RÆSON AFTEN på Vartov
– RÆSON og Rødding Højskole afholder “Folket og magten”
– Med Rysensteen Gymnasium afholder RÆSON igen “Global Citizenship”-dagen
– På Folkemødet står RÆSON for første gang bag fire dages arrangementer i Missionshuset, som magasinet har lejet i 2018 og 2019
– RÆSON lancerer podcastserien Krisecast (december)

2019:
– Marts: RÆSON afholder den ottende VIDENSFESTIVAL i samarbejde med DM (i Musikkonservatoriets Koncertsal; i 2020 flytter arrangementet til Imperialbiografen)
– RÆSON er for tredje gang på Historiske Dage
– Vi afholder igen: RÆSON Aften, “Folket og magten” med Rødding Højskole, Grundlovsdag med Testrup Højskole, fredag aften på Folkemødets Scene, RÆSON på DOKK1 samt “Global Citizenship”-dagen med Rysensteen Gymnasium
– RÆSONs Forlag udgiver: “Kina – fortiden, nutiden, fremtiden”, “USA – kampen om magten fra Washington til Trump”, “Mellemøsten Nu”